Zoekmachineoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie (SEO of search engine optimization) betekent het optimaliseren van pagina's op het internet zodat deze hoger komen te staan in de zoekresultaten van de verschillende zoekmachines. Uit onderzoek blijkt dat Google verreweg de meest gebruikte zoekmachine is. Daarom komt het er in de praktijk op neer ervoor te zorgen dat je hoger komt in de Google zoekresultaten.

In drie stappen tot resultaat

STAP 1: Trefwoordenanalyse
Bepaal wat de zoektermen zijn waarop je gevonden wilt worden. Met behulp van de Google Adwords Keyword tool kun je onderzoeken hoevaak er op deze termen gezocht wordt en hoe groot de concurrentie op die termen is.

STAP 2: Optimaliseer teksten en structuur
Wanneer je hebt vastgesteld wat de zoektermen zijn waarop je gevonden wilt worden is het belangrijk deze op de juiste wijze toe te passen in de structuur en teksten van het magazine. Bedenk dat tekst die gebruikt wordt in paginatitels en koppen zwaarder weegt dan termen in de lopende teksten. Ook het invoeren van de paginabeschrijving of description is van belang: deze wordt door zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing overgenomen en getoond in de zoekresultaten.

STAP 3: Bouw aan populariteit (linkbuilding)
Populariteit omvat alle verwijzingen naar een pagina of het magazine. Afhankelijk van de concurrentie zullen meer of minder verwijzingen nodig zijn voor een goede positionering. Het promoten van links naar uw magazine bij andere websites wordt linkbuilding genoemd.

  • Inventariseer verwante websites en vraag of men een link naar jouw magazine opneemt;
  • Linkbaiting: plaats unieke content die voor anderen leuk of interessant is om naar te verwijzen;
  • Neem actief deel aan discussies en plaats in de ondertekening telkens een link naar het magazine;
  • Maak gebruik van sociale netwerken om een link naar het magazine te plaatsen.