Gevonden worden (SEO)

Een groot deel van de surftochten op het internet begint bij een zoekmachine. Door SEO (search engine optimalisatie) maak je jouw magazine beter vindbaar.

Google is favoriet

Uit de onderzoek blijkt dat Google op alle vlakken -bekendheid, gebruik en marktaandeel- is uitgegroeid tot de onbetwiste leider in zoekmachineland. De marktaandelen van de overige zoekmachines zijn op dit moment haast verwaarloosbaar in vergelijking met marktleider Google.

Hoe werkt Google?

Robotprogrammaatjes (spiders) zoeken voortdurend het web af om de index van Google te voeden met actuele inhoud. PageRank, het belangrijkste algoritme in Google, waardeert elke pagina via de hyperlinks die ernaar verwijzen. Een hyperlink ziet Google als een soort ‘stem’. Veel stemmen betekent een goede pagina. Ook telt de ranking van de verwijzende pagina mee. Hoe hoger de ranking en hoe meer die aansluit bij het thema van de pagina, des te zwaarder weegt de stem. Daarnaast meet Google nog op andere manieren de kwaliteit van een pagina. En ze heeft methodes om valsspelers te herkennen. Google bepaalt de plaats van de pagina in het zoekresultaat op basis van het gebruik van de zoekterm op de pagina is, hoe vaak er naar een pagina gelinkt wordt, vanaf welke pagina's en met welke tekst.

Er zijn daarmee drie factoren die een belangrijke rol spelen bij het gevonden worden via Google:

  • Tekst
  • Indexatie
  • Populariteit

 

Maak teksten die zoekwoorden bevatten

Tekstuele informatie dient zoveel mogelijk de belangrijkste zoektermen te bevatten waarop je gevonden wilt worden.  Let er op dat de belangrijkste trefwoorden in kop, titel, hyperlinks en met name in het begin van de lopende tekst voorkomen.

Bevorder de indexatie

Indexatie is de mate waarin de robot of spider van een zoekmachine de trefwoorden van de pagina’s van een site kan oppikken.

Een goede indexatie kun je bevorderen door:

  • Een doordachte structuur van het magazine: plaats pagina's met relevante titels onder rubrieken waar ze thuishoren;
  • De doorklikmogelijkheden en de onderlinge relaties in het magazine maken het zowel voor uw bezoekers als voor zoekmachines gemakkelijk door uw site te navigeren;

 

Bevorder de populariteit van uw pagina's

De populariteit tenslotte omvat alle verwijzingen naar een pagina of magazine. Afhankelijk van de competiviteit voor het trefwoord zullen meer of minder verwijzingen nodig zijn voor een goede positionering.

  • Probeer om op andere (relevante, populaire) sites links naar het magazine te krijgen.


Lees meer: Zoekmachineoptimalisatie - in 3 stappen tot resultaat.