Statistieken

De belangrijkste termen in statistische programma’s zijn de pageviews, IP-nummers -- of bezoekers -- en bezoeken. Zij geven een indruk van het verkeer op het magazine. Hieronder wordt beschreven welke definities en meetmethoden er binnen de statistieken van Magzmaker worden gebruikt.

Je kunt er voor kiezen om naast de Magzmaker statistieken Google Analytics te gebruiken.

De belangrijkste data: pageviews, ip-nummers en bezoeken

Pageviews
Iedere keer dat een pagina van het magazine wordt opgevraagd wordt dit geregistreerd en geteld als een pageview of paginaverzoek.

IP-nummers (Internet Protocol) of bezoekers
Het aantal unieke IP-nummers of hostnames van waaruit het magazine is bezocht is een indicatie voor het aantal bezoekers. Een IP-nummer is het adres waarmee een host in een netwerk eenduidig geadresseerd kan worden. Er kunnen echter tientallen of zelfs duizenden gebruikers schuil gaan achter één uniek IP-nummer. Scholen, de overheid, bedrijven en instellingen gebruiken namelijk over het algemeen één uitgaand IP-adres. Daarnaast kan het zijn dat niet alle IP-adressen herkend worden. Onbekende IP-adressen worden onder één noemer geschaard. IP-nummers moet dus worden gezien als een grove schatting van het aantal bezoekers aan het magazine.

Visits of bezoeken
Een visit of bezoeken wordt aangemaakt op het moment dat er door een bezoeker (IP-nummer) voor de eerste keer een pagina wordt bezocht van het magazine. Zolang dit IP-adres pagina's blijft bekijken wordt er vanuit gegaan dat het gaat om één en hetzelfde bezoek. Nadat er langer dan 30 minuten geen nieuwe pagina is bezocht zal een volgend verzoek om een pagina te bekijken worden geteld als een nieuw bezoek. Alleen pagina’s worden gebruikt voor de telling van het aantal bezoeken.

Algemene definities

Entree- en exit pagina's
Entree- en exit pagina's zijn de pagina’s die respectievelijk als eerste werden opgevraagd gedurende een bezoek (Entree) en het laatste verzoek (Exit).

Verwijzers of referers
Verwijzers of referers zijn URLs waarmee een bezoeker naar het magazine is verwezen. Wanneer er geen referer informatie beschikbaar is dit mogelijk veroorzaakt door:

• de bezoeker heeft rechtstreeks de url benaderd door deze in te typen in de adresbalk;
  • de bezoeker heeft op een link geklikt in een e-mail of een document;
  • de bezoeker heeft het magazine benaderd vanuit zijn favorieten;
  • de bezoeker heeft de referer informatie geblokkeerd.

De bulk aan verwijzingen wordt gevormd door interne verwijzingen vanuit het eigen magazine, bijvoorbeeld via de inhoudsopgave.

Bounce percentage
He bounce percentage is het percentage van de bezoeken waar de bezoeker binnenkomt en het magazine verlaat op dezelfde pagina. Zonder andere pagina’s van het magazine te bezoeken. Dit kan geïnterpreteerd worden als een bezoeker die niet geïnteresseerd is geraakt.

Landen
Landen zijn gebaseerd op het top level domain van de bezoekende site of IP-nummer. De getallen zijn dubieus aangezien er niet langer een strenge regulatie is met betrekking tot domeinnamen zoals vroeger. Een “.COM” domein kan zich in de US bevinden, zoals oorspronkelijk bedoeld was, maar ook in Nederland. De meest voorkomende domeinen zijn: .COM (US Commercial), .NET (Network), .ORG (Non-profit Organization) en .EDU (Educational). Een groot percentage is vaak toebedeeld aan Unresolved/Unknown, aangezien een groot aantal inbelpunten en andere internet toegangen geen domeinnaam doorgeven, maar enkel een IP nummer.